Marein Organizing logo

Waarom ADHD-ers vaak spanning zoeken?

Waarom zoekt iemand met AD(H)D sneller naar spanning en avontuur?

In mijn werk kom ik regelmatig mensen tegen die in meer- of mindere mate met de gevolgen van hun AD(H)D worstelen. Er zijn veel overeenkomsten in de zaken waar zij tegenaan lopen. Denk onder andere aan impulsiviteit en “in 7 sloten tegelijk lopen”.
De meeste van mijn cliënten raken snel verveeld en gaan dan op zoek naar nieuwe manieren om geïnteresseerd te blijven.
Opruimen, administratie doen, stofzuigen, de was doen, boodschappen halen, koken enz zijn niet bepaald avontuurlijk en vaak niet de zaken waar mensen zich bij voorkeur mee bezig houden. Dit zorgt ervoor dat voor veel mensen met AD(H)D moeite hebben met het bijhouden van deze zaken en hun huis, omgeving, administratie en agenda sporen van wanorde vertonen

Als professional organizer denk ik samen met mijn cliënten na over systemen om hun leven op orde te houden. Vaak bedenk ik dan een systeem en bij het implementeren hiervan bespreek ik al dat het waarschijnlijk is dat dit een tijdje werkt en dat het effect dan minder wordt. Het nieuwe, spannende is ervan af en het wordt routine, routine staat voor saai.

De positieve en sprankelende aspecten van ADHD

Dopamine

Dopamine komt vrij bij zaken die volgens de hersenen moeten worden beloond, zoals eten, sporten, drugs, seks of verliefd zijn, maar ook bij wandelen in de natuur, mediteren, de juiste voeding eten en goed slapen . Dus misschien wordt hardlopen vervangen door bergbeklimmen of bungee-jumpen, vervang je af en toe een biertje door regelmatig sterke drank, wordt vrijen vervangen door uitdagende seks, moet muziek echt hard staan, ga je regelmatig de discussie aan voor de spanning en zo verder.

Een van de zaken die voor spanning en afwisseling zorgen is het internet. Iedere ping van een email kan je brein dopamine laten aanmaken, iedere nieuwe pagina op internet geeft je een stimulans om verder te gaan. Wat is er achter die volgende link??? Ook sociale media, gaming en online winkelen kunnen deze thrill geven en ervoor zorgen dat het moeilijk is om te stoppen met zo’n leuke en stimulerende bezigheid.

Waar komt dit vandaan?

Om ervoor te zorgen dat mijn kennis zo actueel mogelijk blijft lees ik veel en volg een opleiding bij de ICD (institute for challenging disorganization). Een van de teleclasses werd gepresenteerd door Judith Kolberg en ging over haar boek “ADD Friendly ways to organize your life” Hierin schrijft zij samen met haar collega Katleen Nadeau over desorganisatie bij mensen met AD(H)D.

Eén van de verklaringen die ik tijdens het volgen van de betreffende teleclass bij het Instituut for Challenging Disorganisation (ICD) ontdekte, is dat bij mensen met AD(H)D minder dopamine wordt aangemaakt als bij anderen. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningsysteem van de hersenen. Het is een stof die informatie van de ene zenuwcel naar de andere overbrengt. Dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen .

Wanneer er minder dopamine wordt aangemaakt door de hersenen is geluksgevoel dus ook moeilijker te bereiken. Je gaat dan op zoek naar manieren om dit gevoel wel te hebben.

Wat te doen?

≈ Zorg voor afwisseling en spanning (kan ik dit sneller doen als vorige keer, kan ik stofzuigen terwijl ik op 1 been sta enz enz)
≈ Maak het leuk (bv muziek aan tijdens een saai karwei)
≈ Zorg goed voor jezelf, voeding, rust, lol
≈ Weet waar je behoefte aan spanning van komt
≈ Deel het met anderen, zij kunnen je steunen of hebben misschien hetzelfde

In het kort:

≈ Dopamine zorgt voor een geluksgevoel
≈ Mensen met AD(H)D maken minder dopamine aan
≈ Om hetzelfde geluksgevoel te ervaren moet je meer doen/beleven
≈ Verveling ligt op de loer, gebrek aan dopamine