Marein Organizing logo

Hoe kan Body Doubling helpen bij hoarding problematiek?

Hoardingproblematiek aanpakken met Body Doubling

Nesta is een jonge vrouw met een overvol huis en een verlangen naar meer overzicht zodat ze haar spullen kan terugvinden. Het lukt haar niet om op één plek aan de gang te gaan en zichtbaar resultaat te boeken. Na iedere poging raakt ze verder ontmoedigd en is de drempel om aan de slag te gaan hoger geworden. Ze worstelt al jaren met dit probleem en als er uiteindelijk gedreigt wordt met uitruiming omdat de situatie onveilig is lukt het haar om hulp in te schakelen. Er komt een professional organizer die met haar aan het werk gaat, onder andere door middel van Body Doubling.

 

Twee mannen op een brug als symbool voor samenwerking

Hard werken

Body Doubling is hard werken en vergt veel concentratie, geduld, humor en goede communicatieve vaardigheden van beide zijden. Het is de moeite waard om het te proberen omdat deze manier van werken heel goed kan helpen en de hulpvrager de zekerheid geeft dat ze de betreffende taak kunnen uitvoeren zonder dat iemand het overneemt of hen vertelt hoe ze het moeten doen.
Hulpverleners geven op deze manier klanten het vertrouwen dat ze zelfstandig kunne werken en af hun taken af kunnen ronden. Ik geloof dat vertrouwen in iemands capaciteiten een groot geschenk is.

Ralph Walmo Emerson vertelde ons: ” Self-confidence is tweederde van het succes” en wanneer onze klanten meer zelfvertrouwenhebben, staat hun succes dichter bij hen.

Wat is Body Doubling en hoe zet je het in?

Body Doubling is een term uit de wereld van professional organizers en verwijst naar een methode die mensen helpt hun aandacht bij hun bezigheid te houden waardoor ze een karwei tot een goed einde kunnen brengen. Door deze methode is het mogelijk om met iemand met hoarding problematiek te werken zonder zijn/haar spullen aan te raken als diegene dat niet prettig vindt. Een ander voordeel van deze methode is dat de hulpvrager op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo kan werken, maar wel hulp heeft bij het starten en doorzetten van de werkzaamheden.

Hoe kun je Body Doubling inzetten?
Bij het aanpakken van de gevolgen van hoarding problematiek kan Body Doubling ingezet worden bij gemotiveerde mensen die graag willen opruimen maar wie het niet lukt om te starten of dit lang vol te houden. De Body Double kan dan aanwezig zijn en hand- en spandiensten verrichten die het gemakkelijker maken om vol te houden. Ook kan de Body Double fungeren als “praatpaal” waardoor de cliënt een aantal vooraf bedachte mantras kan herhalen. Denk hierbij aan zinnen als: “ik heb liever ruimte als spullen” “Dit wegdoen mag, ik heb geen verplichting om hiervoor te blijven zorgen”

Body Doubling kan op verschillende manieren worden ingezet. Dit varieert van het, in het artikel “Body Doubling de geschiedenis”, genoemde “spiegelen” tot vormen die meer activiteit vereisen zoals het aangeven van stukken, motiveren om door te gaan, faciliteren door bv ruimte te maken of spullen af te voeren en klankbord bij het nemen van beslissingen.

De lijn tussen Body Boubling en andere vormen van hulp bieden is dun en vaak moet er gewisseld worden van rol. Dit vereist een goed gevoel van timing aanvoelen wat de persoon nodig heeft