Marein Organizing logo

Body Doubling: waarom werkt het zo goed?

Erkenning en sociale invloed

In het artikel: “Hoe kan Body Doubling helpen bij hoarding problematiek” staan een aantal verklaringen waarom Body Doubling werkt. Volgens mij zijn er ook andere verklaringen waarom Body Doubling zo goed werkt, namelijk; erkenning en sociale invloed.

De Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow beschouwde de behoefte aan erkenning en waardering als een van de basisbehoeften. In zijn motivatiepiramide, gepubliceerd in 1943, komt de behoefte aan erkenning en waardering net na behoeften zoals eten en drinken, bestaanszekerheid en sociaal contact. Ik kan me voorstellen dat deze behoefte mensen helpt harder te werken dan wanneer ze alleen zijn, omdat ze gewaardeerd willen worden en gezien willen worden als mensen die het waard zijn om gezien te worden. Het feit dat ze goed presteren geeft de erkenning die ze nodig hebben

Twee-vrouwen-die-samen-een-rommellade-uitzoeken

Bronnen

Motivatie

Else-Marie van den Eerenbeemt schrijft in Psychologiemagazine.nl over het belang van erkenning en ons sterke verlangen ernaar. Ze vertelt ons dat erkenning ons kan motiveren en gelukkig kan maken. Een compliment geeft meer betekenis aan ons werk. Dit verlangen naar erkenning brengt ons ook een motivatie om ons beter te concentreren en gefocust te zijn, zelfs als het extreem moeilijk voor ons is.

Ook sociale invloed kan een sterke motivator zijn voor diegene die daar gevoelig voor is. De beschrijving op Wikipedia laat dit al zien.
– Sociale invloed is het effect dat woorden, acties of de loutere aanwezigheid van andere mensen hebben op gedachten, gevoelens, attitudes of gedrag. Sociale invloed kan bijdragen aan conformisme.
– De normatieve sociale invloed is de invloed die anderen uitoefenen die conformatie creëert om aardig gevonden en geaccepteerd te worden. Een voorbeeld van gedrag dat hierdoor wordt beïnvloed, is roken om tot de groep te behoren.

Mijn veronderstelling is dat Sociale invloed en de behoefte aan Erkenning en Waardering sterke motivaties zijn voor onze klanten om goed te presteren tijdens het werken met een body double. Het verschil tussen het werken met een vriend of het werken met een professional kan deels worden verklaard door een Nederlands gezegde: “vreemde ogen dwingen” en voor het andere deel door de kennis en kunde van de professional die getraind is in Body Doubling.